17 decembrie 2006

Revista Mare Nostrum (nr.5) - Schi in Carpati

Hai - Hui prin Romania -powerd by http://infomn.marenostrum.ro/infomn.htm
Schi in Carpati (nr. 5)

Daca in numărul trecut am vorbit de cateva din cele mai cunoscute staţiuni turistice din Carpaţii româneşti, in acest numar vom continua acest periplu şi il vom completa cu câteva detalii despre echipamentul necesar oricărui schior pasionat.
Iată, deci în Carpaţii Orientali, staţiunile Durău şi Baile Tuşnad ce sunt recunoscute mai ales ca destinaţii de vară, cea din urmă fiind şi o renumită bază de tratament balnear.
Durăul situat la poalele Munţilor Ceahlău, poate fi vizitat şi iarna, fiind dotat cu baze de cazare ieftine şi permitând practicarea sporturilor anotimpului rece.
Din Durău se poate pleca în ascensiune pe Ceahlău, se poate vizita Lacul Izvorul Muntelui, barajul de la Bicaz sau minunatele Chei ale Bicazului.
Băile Tuşnad , staţiune situată în judeţul Harghita, dar la numai 60 de km de Braşov, pun la dispoziţie o pârtie de nivel mediu şi cazări de calitate.
Câteva pârtii de schi şi sanie naturale sunt un mijloc de relaxare pentru aproximativ 100 de zile pe an. Există babyschi cu scaun mobil şi centre de închiriat echipamente sportive. Se poate practica si snowboard.De asemenea de la Băile Tuşnad se poate porni în drumeţie spre Lacul Sfânta Ana, singurul lac în crater vulcanic din ţara noastră.
În Carpaţii Occidentali, staţiunea Stâna de Vale reprezintă una dintre cele mai frecventate destinaţii hibernale.Staţiunea este situată în Munţii Vladeasa, la 1102 m altitudine şi la 70 km de Oradea. Există o singură pârtie de nivel mediu, deservită de o instalaţie de teleschi. Pârtia de săniuţă este de asemenea foarte utilizată. Ineditul acestei staţiuni constă în faptul că, datorită situării sale într-o zonă depresionară, stratul de zăpadă persistă pentru o perioadă mai lungă şi are dimensiuni mai mari.
Cel mai inedit loc în care se poate face ski sau snowboard din România este probabil Bâlea Lac. Aceasta nu este o staţiune în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degraba o zona montană izolată frecventata, pe timp de iarna de adevăraţii cunoscatori ai muntelui.
Cabana Bâlea Lac este situată în Munţii Făgăraş, la 2034 m altitudine. Calea principală de acces în zona este Transfăgărăşanul, locaţia fiind situată la aproximativ 65 km de Sibiu.
Nu există pârtii special amenajate sau instalaţii de teleski, senzaţia este însă unică datorită peisajului superb. Zona nu este recomandată, decât conoscătorilor spoturilor albe datorită gradului ridicat de dificultate. Durata sezonului este de circa 180 zile - stratul de zăpadă depăşind frecvent 50 de cm.
Acestea sunt duar câteva dintre destinaţiile de iarnă din Carpaţii româneşti, pe celelalte vă las să le descoperiţi singuri.
Despre echipamentul necesar oricarui schior pasinat, va pot spune ca necesită investiţii destul de substanţiale, dar recuparate din plin prin plăcerile unice oferite de alunecarea lină pe zăpadă.
Un echipament complet cuprinde: schiuri cu legaturi, clăpari, beţe, combinezon (sau costum impermeabil) şi necesarii ochelari de soare. Cele mai des utilizate echipamente sunt produse de Salomon sau Rossignol. Preţul mediu al acestora poate ajunge în medie la 12-15 mil. de lei. Există însă şi varianta unui echipament second-hand ce va poate scuti de cel puţin 6 mil. din acest cost.
Va urez, din nou “Drum bun” şi “Zapada afanata” !

Niciun comentariu:

Romania - simply surprising

www.romanianturism.ro

The World without Romania