16 decembrie 2006

Revista Mare Nostrum (nr.1) - Masivul Piatra Craiului

Hai - Hui prin Romania -powerd by http://infomn.marenostrum.ro/infomn.htm
Masivul Piatra Craiului (nr. 1)

Piatra Craiului constituie unul dintre obiectivele turistice cele mai importante din Carpaţii Meridionali, mai ales pentru împătimiţii alpinismului dar şi pentru iubitorii de munte în general.
Situat în apropierea unui alt mare ‘magnet’ turistic, Munţii Bucegi, şi la numai 30 km de oraşul Braşov, Parcul Naţional Piatra Craiului ocupă o suprafaţă de 14800 ha, se întinde pe raza judeţelor Braşov şi Argeş şi deţine cel mai spectaculos peisaj de creastă calcaroasă din ţară, ce se desfăşoară pe o lungime de 25 km.
Silueta sclipitoare a pereţilor de calcar, acoperită de verdele intens al pădurilor de conifere, te atrage de departe iar salbaticia stâncăriilor presărate din loc în loc de flori de o frumuseţe rară, te îmbie la drumeţie. Titlul de Parc Naţional a fost obţinut datorită unicităţii peisajelor calcaroase ale regiunii dar şi în scopul protejării unor specii de floră şi faună rare ce se mai găsesc încă pe aceste înalţimi montane, cum ar fi Floarea de Colţ, Garofiţa Pietrei Craiului, dar şi exemplare de Capră neagră.
Cele mai multe trasee montane marcate pornesc din zona oraşului Zărneşti, însă există şi alte căi de acces cum ar fi comuna Moeciu sau satul Peştera. În toate aceste localităţi există facilităţi de cazare la cabane sau în pensiuni. Pentru Zărneşti există atât autobuze cât şi o cale ferată, de curând renovată care circulă la un preţ rezonabil din gara Bartolomeu a oraşului Braşov.
În oraşul de la poalele Pietrei, cazarea se poate face la Cabana Gura Râului, situată la circa 30 min. de mers din centrul Zărneştiului, la un preţ modic de 150 000 lei/pers./zi s-au la diferitele pensiuni agro-turistice ce oferă un confort sporit pentru un preţ de 200-400 000 lei/pers./zi. Alegerea drept bază de şedere a oraşului Zărneşti are două avantaje: din acest punct se poate porni la excaladarea muntelui dar se poate ajunge facil şi la diferite obiective turistice celebre din zonă, cum ar fi castelul din Zona Bran, satul de origine al celebrului caşcaval de Rucăr dar şi oraşul Braşov (cu Biserica Neagră şi pârtiile de schi din Poiana Braşov).
Cei care doresc să pornească la excaladarea înălţimilor Craiului trebuie sa fie bine echipaţi şi antrenaţi mai ales dacă doresc să efectueze această drumeţie pe timp de iarnă.
Un traseu simplu recomandat începătorilor, chiar şi pe timp de iarnă este cel ce leagă oraşul Zărneşti de Cabana Curmătura situată în inima muntelui la 1470m înalţime. Aici cabanierii dar şi doi blânzi câini ciobăneşti mioritici, aşteaptă turiştii tot timpul anului. Traseul Zărneşti-Curmătura poate fi parcurs în circa 2-3 ore şi poate fi continuat spre Piatra mică, un traseu mai dificil dar ce oferă în final o privelişte mirifică a localităţilor aflate la poale.
Un alt traseu utilizat frecvent de turiştii cu mijloace auto proprii, este cel dinspre Zărneşti spre Cabana Plaiul Foii. Aceasta face parte dintr-un important complex turistic, situat într-o zonă de vale superbă, dotat cu camere pentru cazare dar şi cu un mic club, în care se pot întâlni ades montaniarzi experimentaţi.Atât din Curmătura cât şi din Plaiul Foii se poate porni pe trasee ce vor ajunge în final pe Culmea Pietrei Craiului o zonă de o frumuseţe mirifică asupra careia vom reveni în curând.

Un comentariu:

Anonim spunea...

cazarea prin zona este vreo 70 ron pe noapte deci e chiar ok din toate punctele de vedere

Romania - simply surprising

www.romanianturism.ro

The World without Romania